Bruksizam

Bruksizam je pretjerano, nesvjesno stiskanje i škripanje zubima noću, za vrijeme spavanja. Javlja se kao posljedica stresa, loših međučeljusnih odnosa, prekinutog zubnog niza kod odraslih ili kao posljedica rasta i razvoja kod djece u dobi od četvrte do šeste godine, kad je vezan uz mliječne zube. Osim osjećaja napetosti i umora u žvačnim mišićima prepoznajemo ga trošenjem zubne cakline znatno jače od normalnog, neuobičajena oštećenja i pucanje cakline, ispuna i protetskih radova, preosjetljivost zubi na dodir i druge podražaje, osjećaj boli u uhu i oko područja čeljusnog zgloba, bol u žvačnim mišićima, bol u licu bez očitog uzroka, glavobolje – u slučajevima noćnog bruksizma one se javljaju u jutarnjim satima, dok u slučajevima dnevnog stiskanja zubi one budu tenzijskog tipa i posljedica su mišićne napetosti.

Terapija bruksizma je višeslojna. Pacijent bi se prvo trebao riješiti stresa, i nervoze. Zatim bi se pacijentu trebala izraditi udlaga, a to je nadomjestak koji pacijent nosi noću i koji amortizira sile koje nastaju stiskanjem žvačnih mišića i sprječava struganje zuba jednih po drugima.
Sljedeći korak u terapiji je korekcija zagriza ukoliko za time postoji potreba i to selektivnim ubrušavanjem zubi te izradom protetskih nadomjestaka.